Wat is Skiascopie?

Het woord Skiascopie komt vanuit het Grieks en is samengesteld uit twee woorden: Skia wat schaduw of vlek betekent en scope wat zien of bekijken betekent.
Skiascopie of schaduwmethode is een refractiemethode die zeer betrouwbaar, nauwkeurig en objectief is.
De oogmeting via Skiascopie is objectief omdat er geen invloed is van vraag en antwoord. Dit maakt deze methode zeer geschikt om toe te passen bij mensen die niet goed (meer) kunnen aangeven wat ze zien. Dit kunnen mensen zijn met dementie, afasie of mensen die een andere stoornis hebben waardoor communiceren niet of moeizaam gaat.

Een oogmeting via Skiascopie kan niet alleen uitgevoerd worden als de persoon rechtop zit, maar ook als deze gedwongen is in bed te verblijven, zelfs als deze persoon alleen kan liggen.

Hoe gaat Skiascopie in zijn werk?

De kamer wordt zoveel mogelijk verduisterd, dan krijgt de klant de pasbril op met daarin de sterkte van zijn of haar huidige bril. Met het lampje van de Skiascoop wordt daarna in het oog geschenen, dit is geheel pijnloos. De opticien kan dan door diverse glaasjes in de pasbril te verwisselen bepalen of de sterkte in de bril correct is of aangepast moet worden. Dit alles kan in bijzonder korte tijd, tussen 5 a 10 minuten, gebeurd zijn. De opticien zal daarna het resultaat met de klant en/of andere aanwezigen bespreken en zijn advies geven omtrent het eventueel, aanpassen van de bestaande sterkte.